De jaarlijkse gedachtenis van de Heilige Katherina werd met vreugde geëerd door de parochie in de hoofdstad van Nederland, die gewijd is aan dezelfde Grootmartelares.

De historische orthodoxe parochie van Amsterdam werd halverwege de 17de eeuw gesticht door handelaars van Smyrna en Klein-Azië, die zich in het gebied vestigden. Na een onderbreking in haar bestaan werd ze in de afgelopen jaren gereactiveerd en sinds september 2016 wordt de Goddelijke Liturgie gevierd in kerk dat voor de parochie werd aangekocht.

Deze kerk van de Heilige Katherina bevindt zich in een mooie en charmante buitenwijk van Amsterdam en is de trots van het Aartsbisdom, dat zich met de hulp van de Heilige inzet voor de afbetaling en de voltooiing van de herstellingswerken.

37789746405_2e15201ef3_o

Op zaterdag 25 november 2018 werden de Metten en de Goddelijke Liturgie gevierd, voorgegaan door de Metropoliet van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, Monseigneur Athenagoras, die voor de gelegenheid bijgestaan werd door priesters uit de overige parochies van Nederland.

De hymnen van de viering werden met Byzantijnse verhevenheid uitgevoerd door de voorzangers van de parochie, alsook door voorzangers afkomstig uit België en Duitsland, zingend in het Grieks en het Nederlands.

24807513698_5d717915f8_o.jpg

Het goddelijke woord verkondigd door Metropoliet Athenagoras verwees naar het leven en de marteldood van de Grootmartelaar Katherina en naar hoe het onwankelbare geloof van de Heilige een gezond voorbeeld vormt voor de hedendaagse mens.

De Heilige Katherina is een voorbeeld voor onze jongeren vandaag. Zij hield van kennis en onderwijs, was begiftigd met alle goede dingen van God, maar bleef standvastig in haar geloof in Christus, ondanks de uitdagingen en moeilijkheden die zij meemaakte in de jaren dat zij leefde“, benadrukte Zijne Eminentie onder andere.

Na de afloop van de Goddelijke Liturgie volgde een rijkelijke receptie in de aangrenzende parochiezaal, waar in een familiale sfeer en onder begeleid van traditionele instrumenten traditionele liederen uit Griekenland werden opgeluisterd.

37789740275_777a7ab3d8_o

Advertentie