Rotterdam – Voor de derde keer op rij werd op zondag 26 maart 2017 te Rotterdam een Interorthodoxe Concelebratie gevierd in de Heilige Nikolaaskathedraal van het Aartsbisdom van België.

Zoals gebruikelijk, werd, na de Zondag van de Orthodoxie te Brussel, op de IIe Zondag van de Vasten een Interorthodoxe Goddelijke Liturgie gevierd in Luxemburg, en vierden tenslotte vandaag, op de IVe Zondag van de Grote Vasten, de orthodoxen in Nederland samen de Liturgie, en legden ze, door aan de Gemeenschappelijke Kelk te communiceren, een krachtige orthodoxe getuigenis af in Nederland.

DSC_8838

De Goddelijke Liturgie werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, Exarch van Nederland en Luxemburg, bijgestaan door Aartsbisschop Simon (Patriarchaat van Moskou) en Koorbisschop Porfýrios van Neápolis (Kerk van Cyprus), evenals door vele geestelijken van de orthodoxe instanties in Nederland.

De Goddelijke Liturgie werd opgeluisterd door rouwmoedige melodieën van het Griekstalig parochiekoor van Rotterdam, het Nederlandstalig parochiekoor van Eindhoven, evenals van Arabischtalige kerkzangers, die hymnen zongen in verschillende talen.

DSC_8882

De homilie werd verzorgd door de E.H. Priester Michael Bakker, die over de grote persoonlijkheid sprak van de Heilige Johannes van de Sinaï, schrijver van “De Geestelijke Ladder”. Hij benadrukte de strijdvaardigheid die de christen moet kenmerken om de treden van het geestelijk leven te bestijgen en om zijn doel te bereiken: de verlossing. De strijd van de hedendaagse mens met de moeilijkheden van deze tijd, bemoeilijkt de beklimming van de onzichtbare treden van het leven, en de weg van de gelovige nog meer, maar de hoop op de Opstanding maakt de opgang minder vermoeiend.

DSC_9062

Onder de aanwezige kerkgangers vielen Hunne Excellenties de Ambassadeur van Griekenland in Nederland: dhr. Dimítrios Chronópoulos, de Ambassadeur van Georgië, en de Consul van Cyprus in Nederland op.

Op het einde van de Eucharistische Bijeenkomst drukte Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België zijn vreugde uit om die bijeenkomst van alle orthodoxen, die een betekenisvolle gebeurtenis is voor de goede samenwerking tussen de jurisdicties, de mystieke eenheid onder de gelovigen, van het Lichaam van de Kerk, zo kort voor de hoogdag van het christendom: het Heilige Pasen.

DSC_9239